Veiligheid aan boord

480 pixels Veiligheid aan boord 1Bij Herman kon je de hele dag terecht voor voorlichting, keuring en voordelige verkoop van brandblusmiddelen

Op zondag 12 mei is, op initiatief van havenmeester Job Bruggeman, een nieuw en bijzonder zinvol project van start gegaan. Watergeuzen konden een bijscholing krijgen op het gebied van brandveiligheid aan boord én over EHBO aan boord en op de haven, inclusief het gebruik van een AED.

Beide bijscholingen werden gegeven door leden: Dilip Goerdajal, in het dagelijks leven ambulancemedewerker en Herman de Wijs, brandweerman.

Dilip ging van start met uitleg over de AED, in dit geval aan de hand van de Philips Heart Start. Op de havens zijn deze apparaten aanwezig en het is in ieders belang dat we deze ook kunnen gebruiken bij een noodgeval. De uitleg was helder, en dat is het apparaat zelf ook: na aansluiting (alleen als er geen ademhaling waargenomen wordt!), geeft het stap voor stap aan welke handelingen verricht moeten worden. Vanzelfsprekend moet overigens direct 112 gebeld worden.

600 pixels Veiligheid aan boord 2Herman en Dilip samen in actie

Daarna begonnen we aan de rest van het programma, dat door Dilip was opgesteld rond vijf thema’s: bloedingen, botbreuken, beroertes, brandwonden en onderkoeling. Alle vijf zaken, die zeker aan boord voor acute problemen kunnen zorgen.

Het mooie van de aanpak van Dilip was dat de voorlichting niet pretendeerde een volwaardige EHBO-cursus te zijn, maar dat er praktische handvaten geboden werden voor hetgeen je aan boord wél kan doen en hoe je kan herkennen wat er aan de hand is. Het belangrijkste dat dit kan opleveren is tijdwinst. Vooral bij beroertes, bloedingen en onderkoeling kunnen minuten tijdwinst van levensbelang zijn, en schijnbaar eenvoudige adviezen (bijvoorbeeld: niet te eten of drinken geven na breuken of bloedingen want dan moet een operatie worden uitgesteld, of hoe een beroerte tijdig te herkennen), kunnen een grote rol spelen als het er écht op aan komt.

600 pixels Veiligheid aan boord 3Dilip geeft uitleg over de AED

Duidelijk is dat het belangrijk is dat hulpverleners in geval van nood snel de locatie van de boot kunnen vinden. Dat is immers niet zo vanzelfsprekend als je op het Wad ligt, of ergens over het IJsselmeer zwerft. Al pratend hierover kwam Jan met een goed advies. De KNRM heeft een gratis app, KNRM helpt. Op deze app zijn direct de coördinaten van de plaats waar je je bevindt zichtbaar. Als je de KNRM belt via deze app worden deze bovendien automatisch doorgegeven.

De presentatie die Dilip gemaakt heeft zal op de site geplaatst worden, maar een gouden tip is: kom vooral luisteren als dit herhaald wordt!

Gijs van Noort
Elders in deze Geus wordt dieper ingegaan op de voorlichting die Herman ons gaf over brandpreventie en brandbestrijding aan boord.

 

Over ons

WSV 'De Watergeuzen' is opgericht in het jaar 1928. De vereniging beheert drie havens. De haven aan de Diemerzeedijk met het clubhuis en de winterstalling vormt het middelpunt van de vereniging. De twee andere havens zijn in Vinkeveen en in Durgerdam.

Search