Op 1 april 1572 werd Den Briel ingenomen door de Watergeuzen. Honderden jaren later deed een stel Watergeuzen uit Vinkeveen, Durgerdam en Amsterdam dit nog eens dunnetjes over. In 2003, naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de vereniging, werd Den Briel opnieuw veroverd.
Dit deed men door een Watergeuzenvlag te planten bovenop de belangrijkste kerktoren. Voorafgaand aan deze stoutmoedige daad hadden de Watergeuzen een lange tocht te water ondernomen. Vele boten van de vereniging deden hieraan mee. De bemanning was jong en wat ouder, man en vrouw. Onderweg werd muziek gemaakt op een Geuzenboot, gegeten, geborreld, en gevaren uiteraard. Langs prachtige stadjes, maar ook door één van de grootste havens ter wereld, Rotterdam.
Na aankomst werd Den Briel verkend door middel van een onschuldig ogende stadswandeling. Kort daarna echter werd het snode plan uitgevoerd, de vlag werd op de toren geplaatst. Den Briel was ingenomen. Daarmee had het 75-jarig bestaan van de Watersportvereniging De Watergeuzen zijn hoogtepunt bereikt. Tevreden kon men de terugtocht aanvaarden.
De foto’s laten een aardig beeld zien van deze tocht. Met dank aan Fred Schaafsma, die deze en nog een heleboel andere foto’s ter beschikking stelde.
Pieta van het Veld
Spaarndammer haven
Geuzenboten in de haven van Spaarndam
Groepsfoto in Spaarndam
Bij gemaal Cruquius
Eén van de hindernissen op de route van Durgerdam naar Den Briel was deze hefbrug, de Gouwespoorbrug bij Gouda
De hef in Rotterdam
Zeven Geuzenboten naast elkaar in de haven van Rotterdam
Erasmusbrug Rotterdam
Groot Chinees schip met kleine Geusjes
Geuzenboot in Den Briel
Kinderzang in Den Briel
Geuzenboot met accordeon
Vlagvertoon in een haven in Zeeland
Nog meer vlagvertoon
Bij clubhuis waar men al een nachtje had gelegen en gegeten
Er deden niet alleen zeilboten mee: de Cormoran
De Meijerij
Een tochtje in de omgeving van Den Briel voor alleen motorboten
Rondwandeling Den Briel
Den Briel ingenomen door de Watergeuzen