Petitie tegen fietsbrug over 't IJ

IJveerNoot van de redactie:
Onderstaande oproep met column (‘Pharos’ uit Spiegel der Zeilvaart) van Peter Fokkens verscheen onlangs in het periodiek van Zeilvereniging Het Y in Durgerdam. Omdat dit onderwerp raakt aan het belang van leden van onze vereniging heeft de redactie besloten dit stuk te plaatsen en de leden zo op de mogelijkheid te wijzen deze petitie te ondertekenen. Plaatsing betekent niet dat de redactie dit initiatief ondersteunt.

Ik stuur zelden verzoeken door om petities te tekenen, maar dit keer maak ik graag een uitzondering. Anderhalf jaar geleden schreef ik onderstaande column. Inmiddels is een deel van de Amsterdammers er ook van overtuigd dat bruggen over het IJ een onzalig idee zijn. Ik steun ze van harte, en beveel hun petitie graag bij je aan. De column vormt hopelijk een extra motivatie.https://geenbrugoverhetij.petities.nl/ 

Half IJ, Lege Dop
… De Noord-Zuidlijn stevent de Betuwelijn qua maatschappelijke impact, kosten- en tijdsoverschrijdingen schaterlachend voorbij. En hoewel de lijn nog niet eens is opgeleverd, heeft Amsterdam al weer een nieuwe hersenschim omarmd, waarvan de baten waarschijnlijk eveneens niet tegen de kosten op zullen wegen, maar die niettemin gerealiseerd moet en zal worden.

Dit keer moet het verkeer over water aan de fiets worden opgeofferd. Amsterdam, dat met het brede, open en onoverbrugde IJ uniek in de wereld is, heeft ingezet op meerdere (!) brugverbindingen. De ‘Sprong over het IJ’ wordt het genoemd. Die is niet voor auto’s, want er is geen ruimte voor lange opritten. Volgens de wethouders staat echter een groeiend aantal fietsers te trappelen om twee maal daags een col van de tweede categorie te nemen om de overkant te bereiken.

Noord-Zuid.
Nu zijn er vele manieren te bedenken om aan de andere kant te komen. Er varen al ponten, die prima hun werk doen, en de genoemde Noord-Zuidlijn komt er. Bizar genoeg werd het dichtbij de IJ-oever geprojecteerde station Sixhaven, waar zeer voorspelbaar in de toekomst de meeste opstappers zijn, uit de plannen geschrapt. Ook was niemand zo slim om naast de metrobaan ruimte te maken voor een fiets- voetverbinding, wat gezien de moeite en kosten van die tunnel toch een logische en relatief goedkope in- greep geweest zou zijn. Ik weet het, u valt nu ook van uw stoel van verbazing, maar zo is het toch echt. De drie keer teveel kostende tunnel is niet geschikt voor fietsers. En dus moet er een brug bijkomen, of twee. Of nog een tunnel. Of een kabelbaan. Of alle drie. Vier. Snapt u het nog?

Aan mooie plannen ontbreekt het niet. Een eerste uitnodiging leverde maar liefst 71 ontwerpen op, van volstrekt idioot tot schitterend en intrigerend. En zeker kun je prachtige bruggen bouwen over het IJ. De vraag is: ten koste van wat?
Ten koste van de grote cruisevaart, om te beginnen. Daarvoor worden na twintig jaar soebatten de sluizen van IJmuiden voor 900 miljoen euro aangepast. Een brug over het IJ laat voor de grotere cruiseschepen echter te weinig ruimte over om te draaien bij de Pas- sagiers Terminal Amsterdam, die niet voor niets op loopafstand van het centrum gebouwd is. Dus wordt de PTA verplaatst naar het westelijk havengebied, waar nog geen toerist dood gevonden wil worden. Geschatte kosten: 150 miljoen.

Ook Sail Amsterdam, het grootste maritieme evenement ter wereld en een cashcow van jewelste, zit niet op bruggen te wachten. Zelfs al kunnen die open, dan nog vormen ze een gigantisch obstakel voor de vele honderden schepen die dagelijks naar de major sightseeing objects komen kijken. Hetzelfde geldt voor recreatieve zeilers, en voor de grootste commercieel varende zeilvloot ter wereld, de Nederlandse chartervaart. Nu heeft Amsterdam aan charterschepen een broertje dood, getuige de vele pogingen van het Amsterdamse havenbedrijf om ze het leven zuur te maken. Amsterdam wil héél graag historische schepen in de stad, zolang ze maar nergens aanleggen. Een typisch Amsterdamse paradox. Ook varen is straks uit den boze, want hoeveel tijd kost het om zo’n brug open en dicht te draaien? Teveel, zal ongetwijfeld het oordeel zijn, en dus zal zo’n brug alleen open gaan als het echt nodig is, dat wil zeggen als het heel veel geld oplevert. En dat doet de chartervaart nu eenmaal niet.

Half IJ
Een half-bevaarbaar IJ en wat holle frasen over de pracht van de historische zeilvaart in de stad, maar geen ligplaatsen, geen voorzieningen, geen welkom, dat is wat de hoofdstad doet om zijn maritieme erfenis te eren. Half IJ of Lege Dop? In plaats van ‘of’ heb ik er in de titel niet voor niets een komma tussen gezet. …”

Over ons

WSV 'De Watergeuzen' is opgericht in het jaar 1928. De vereniging beheert drie havens. De haven aan de Diemerzeedijk met het clubhuis en de winterstalling vormt het middelpunt van de vereniging. De twee andere havens zijn in Vinkeveen en in Durgerdam.

Laatste Nieuws

© 2017 WSV De Watergeuzen. Alle rechten voorbehouden. Diemerzeedijk 34 | 1095 KK | Amsterdam

Search