Een heel mooi schuurmachientje

480 Een heel mooi schuurmachientje

Het vaarseizoen komt er weer aan en dat betekent dat het bootje er weer een beetje strak uit moet zien.

Als trotse eigenaar van een stalen boot die jaarlijks een flinke tijd op zout water doorbrengt, is roest een terugkerend thema. Hoewel bij een Doerak een beschermende laag op het staal is aangebracht vóór het geschilderd werd, is na 45 jaar toch op veel plaatsen roest te zien.

En dan begint het ge-amateur: schuren, plamuren, gronden en lakken. Probleem is dat de oude verfsystemen niet goed samengaan met de moderne. Je zou graag met tweecomponentenprimer en -lak werken, maar dat verhoudt zich slecht met de oude mono-urethaan. Ook op tweecomponenten staalplamuur hecht mono-urethaan slecht, met blazen tot gevolg.

Kortom, ook dit jaar moet er weer geschuurd worden. En dan is goede apparatuur echt belangrijk. Op advies van Rinus Boskma heb ik 15 jaar geleden een soort kleine bandschuurmachine gekocht, die ik echt iedere eigenaar van een stalen schip kan aanraden.

Het bandje is maar anderhalve centimeter breed en loopt met een enorme snelheid over een soort uitstekend armpje. Alle energie komt zodoende terecht op een heel klein stukje schuurpapier, met als gevolg dat verflagen, oud plamuur en roest er letterlijk afvliegen. Je veegt ze er als het ware af en ziet direct het glimmende staal verschijnen.
Ik gebruik altijd grof schuurpapier voor hout. Toen ik eens schuurpapier voor staal gebruikte, merkte ik dat ik echt het staal wegschuurde. Daar wordt je boot dan weer niet beter van.

Omdat hij zo goed werkt gebruik ik de machine ook voor grotere oppervlakken die helemaal kaal moeten worden. Dat gaat, hoe smal de schuurband ook is, nog altijd veel sneller dan met andere apparatuur. Voor minder dan honderd euro heb je al zo’n machine. Ze verkopen hem bijvoorbeeld bij de Gamma. Ook de schuurbandjes zijn er te krijgen. Ik heb hem van Black en Decker. Geen topmerk, maar hij doet het al vijftien jaar prima. Bedankt Rinus!

Gijs van Noort

Over ons

WSV 'De Watergeuzen' is opgericht in het jaar 1928. De vereniging beheert drie havens. De haven aan de Diemerzeedijk met het clubhuis en de winterstalling vormt het middelpunt van de vereniging. De twee andere havens zijn in Vinkeveen en in Durgerdam.

Search