Wie kent niet het gezegde: “Koop een boot en werk je dood”? Na vele jaren wonen op woonboten en na vier jaar klussen aan ons sleepbootje leef ik nog altijd en ik ben van plan dat nog heel lang te blijven doen! Maar niettemin … op het gebied van klussen voel ik me nog altijd een amateur, met roest als grootste vijand. Die vijand heeft één groot voordeel in de ongelijke strijd: tijd.
Roest doet soms net of hij weg is, ikzelf laat me graag bedotten door een mooi verflaagje, maar dan ineens dringt het weer onverbiddelijk tot me door dat die geduldige roest traag maar gestaag zich weer iets verder heeft doorgevreten. En de fijne illusie die de boot me vaak schenkt is weer even wreed verstoord.
Maar ik laat me niet snel ontmoedigen. Dus hup, aan de slag! O nee, er wordt vanmiddag regen verwacht en dan heeft roest bikken niet zoveel zin. Bovendien moet het wel een kleín beetje leuk blijven. Aha: vrijdag is het droog! O nee, dan heb ik een afspraak. In het weekend dan maar. En ja hoor, het lukt me om één reeks verdachte ‘plekjes’ (helaas niet allemaal) én af te krabben én te schuren én er een laagje primer overheen te zetten. Dat moet goed drogen, morgen verder. O nee, dan regent het weer. Nou ja, ik zie nog wel. Dat ‘nog wel zien’ wordt op de lange baan geschoven en dat ene laagje primer was natuurlijk onvoldoende.
Ik kan nog lang zo doorgaan. En ik heb meer vragen dan antwoorden! Ja, internet staat vol met antwoorden. Maar die zijn allerminst eenduidig, meestal slecht onderbouwd en vaak erg onrealistisch. Dat geldt ook voor adviezen van fabrikanten. Die kun je vaak alleen maar uitvoeren als je je baan opzegt en met boot en al naar een mediterraan land verhuist. Wat moet ik met een advies als ‘de hele zaak (dek, gang-boord, berghout, …) kaal maken, dan een laag twee-componentenprimer, vervolgens twee lagen van dit, een laag van dat en drie aflaklagen?
Vragen, vragen, vragen …
Bijvoorbeeld: hoe zit het met twee-componentenprimer op een oude één-components verflaag? Kun je daar met een één-componentproduct op verder werken? Wat moeten we vinden van de ‘nieuwe loodmenie’, na het verbieden van de ouderwetse ‘echte’ loodmenie? Is een gewone primer beter of moet je juist allebei gebruiken, het één over het ander? Of ook nog ijzermenie, in plaats van of in combinatie met? Zijn al die menies en primers poreus, zoals ik las, en moet je er beslist zo snel mogelijk een aflaklaag overheen zetten? Of twee? Of drie (o nee, genade…)? Is loodijzermenie misschien een goed alternatief? Hoe zit het met de hechting van al die producten, op de ondergrond en onderling? Wat te denken van Owatrol impregneerolie? Alleen nuttig als tijdelijke oplossing, zoals vroeger lijnolie? Of zinvol als eerste laag, wanneer het je niet lukt om alle roest goed te verwijderen? Of moeten we C.I.P. gaan gebruiken, ook een Owatrolproduct, in feite (als ik het goed heb) een mengsel van Owatrololie met ijzermenie)? Op de site lees ik: “in plaats van zandstralen”. Nou, als dát geen bemoedigende tekst is!
Ik heb wel gemerkt dat velen het ‘leed’ herkennen en met dezelfde en nog vele andere vragen zitten. Als ik het onderwerp ‘roest’ en ‘onderhoud’ op de jachthaven aansnijd, krijg ik twee soorten reacties: leuke tips en eigen ellende. Meestal wel gekruid met humor, soms ook berusting. En ja, van een bos bloemen kun je ook genieten en je berust erin dat die gaat verwelken. Moeten we onze boten dan maar als bos-sen bloemen beschouwen en een cursus Zen gaan volgen?
Wie van de lezers heeft écht praktische tips om het verwelken van een stalen schip zo lang mogelijk uit te stellen? Wie wil een artikel schrijven over een subthema of kent een ander die dat misschien zou kunnen? Ook al hebt u maar één ideetje of eigen vragen: reageer! De bedoeling is met elkaar bij te dragen aan een serie gedegen maar practische artikelen. Niet een soort forum dus, daarvan zijn er al genoeg! Reacties naar: redactie@wsvdewatergeuzen.nl.
Leo Wiegerink