Varen door Amsterdam in 2022: vignet verplicht!

Iedere boot die door Amsterdams water vaart, moet vanaf 2022 een vignet hebben. Het nieuwe doorvaartvignet is 3 kalenderjaren geldig.

Een vignet is verplicht voor alle pleziervaartuigen met een benzine-, diesel-, elektrische of hybridemotor als ze door Amsterdam varen.
Kano’s en kajaks zonder motor hoeven geen vignet te hebben. Hetzelfde geldt voor opblaasbare boten zonder harde bodem.

Er zijn 2 soorten vignetten:

  1.  BHG-vignet:
    Elke boot die ook afmeert in openbaar water moet een Binnenhavengeldvignet (BHG-vignet) hebben. Hiermee kun je varen èn afmeren. Het soort vignet en de kosten hiervan hangen af van de grootte van je boot en de aandrijving. Dit vignet is 1 kalenderjaar geldig.
  1. Doorvaartvignet:
    Als je door Amsterdam wilt varen en je hebt geen BHG-vignet, dan is een Doorvaartvignet vereist. Dit kost € 40,- en is 3 kalenderjaren geldig. Je krijgt hier gratis ’24 uur afmeren’ bij: die je kunt activeren op een dag naar keuze. Wil je later nog een keer afmeren, dan kun je ’24 uur afmeren’ kopen. Dat kost € 30,-.

De vignetten zijn te koop via amsterdam.nl/varen .
De vignetverplichting geldt voor het Amsterdamse binnenwater in alle stadsdelen. Dus ook op de volgende doorgaande vaarroutes:

  • Kostverlorenvaart, onderdeel van de Staandemastroute.
  • Nieuwe Herengracht van de Amstel naar het IJ. Het IJ zelf is uitgezonderd.

Als je zonder vignet door het Amsterdamse binnenwater vaart krijg je tot de zomer van 2022 een waarschuwing. Daarna krijg je een boete van € 95,- . 

Niet vergeten aan te schaffen dus!
Gijs van Noort

Over ons

WSV 'De Watergeuzen' is opgericht in het jaar 1928. De vereniging beheert drie havens. De haven aan de Diemerzeedijk met het clubhuis en de winterstalling vormt het middelpunt van de vereniging. De twee andere havens zijn in Vinkeveen en in Durgerdam.

Search