De Watergeuzen 90 jaar

Afdrukken

oude Geus

Volgend jaar bestaat wsv De Watergeuzen 90 jaar. Wel iets om bij stil te staan. Door nieuwsgierigheid gedreven bezocht ik de heer en mevrouw Hofdijk.

Gerard Hofdijk is oud-voorzitter en erelid van onze vereniging en men had mij verteld dat hij alle oude Geuzen, notulen en statuten heeft bewaard. Of ik daar eens een kijkje in kon nemen? Onbegonnen werk natuurlijk. We bleven gedrieën hangen bij de eerste map. Bladzijden werden omgeslagen, herinneringen opgehaald. Na anderhalf uur hadden we nog maar de eerste tien jaar van het bestaan van De Watergeuzen voorbij zien komen. Mevrouw Hofdijk kreeg een idee: “We hebben nog wel een jubileum-Geus van het 75-jarig bestaan. Daar staat heel veel in.”

Jubileum-Geus op de site
En toen ontstond het idee om deze bijzondere Geus te scannen en op de site te zetten, zodat iedereen deze eens kan bekijken. Voor oudere leden om herinneringen op te halen, voor nieuwere leden ter informatie. Download de jubileum-Geus hier.
Ik geef een korte beschrijving ervan, en ik raad iedereen aan: kijk er af en toe in en lees eens wat. Langzaam maar zeker zul je een idee krijgen van het bijzondere karakter van deze vereniging, want wat al gauw opvalt is de gezelligheid en saamhorigheid door al die jaren heen. Dat begint al bij het verhaal van de oprichting, of nee, eigenlijk bij wat daaraan voorafging.

Start van de vereniging
Eind jaren twintig van de vorige eeuw begon een clubje kanoliefhebbers samen te werken op de Ringdijk in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Ze hielpen elkaar met het opknappen van hun boten en ze organiseerden gezamenlijke tochten. Er werd een clubvlag met een eigen logo ontworpen (dat logo wordt nog steeds gebruikt) en een eerste feestavond werd gepland. Dit zou een kenmerkend patroon worden in de vereniging: samen werken, samen varen, samen feesten en gezelligheid. Dat zou ver gaan en er is veel over te lezen in een aantal artikelen. Het clubhuis werd voornamelijk door de leden zelf gebouwd, er werden vaartochten georganiseerd die een heel (pinkster)weekend duurden, er werden complete midzomerfeesten gehouden en op het landje Diem kampeerde men gezamenlijk en organiseerde men barbecues. Ook werden er een toneelclub en een dansclub opgericht, er waren zogenaamde ‘restjesavonden’ (nu ‘borrel’) ter afsluiting van het vaarseizoen, en tenslotte waren er vele, vele wedstrijden, vaak georganiseerd samen met andere verenigingen. Grote onderhoudsklussen en verbouwingen deed men samen, en mensen woonden soms hele zomers op de haven aan de Diemerzeedijk. Kinderen speelden en zwommen in de haven. Er zijn warme herinneringen aan al die kinderrijke zomers, ook op Vinkeveen.

Vinkeveen en Durgerdam
Hoe Vinkeveen en Durgerdam erbij kwamen? Lees dat in een stuk van de heer Hofdijk, die als oud-voorzitter terugblikt op deze ontwikkelingen, ons mee laat leven met pogingen om nóg een haven te realiseren in het oostelijk deel van Amsterdam en ons waarschuwt om nieuwe ontwikkelingen omtrent de expansie van Amsterdam en moderne wet- en regelgeving goed in de gaten te houden in verband met de mogelijke consequenties voor onze havens. Over die expansie van Amsterdam in die tijd (o.a. Zeeburg en IJburg) is er ook nog een artikel.

En verder …
Tenslotte zijn er vier leden en drie havenmeesters geïnterviewd, is er een vaarverslag van een lid dat een lange wereldreis maakt, en een leuk artikel over navigatie vroeger en nu. Dat ‘nu’ is dus inmiddels 15 jaar geleden en het is leuk materiaal ter vergelijking met het nu van 2017/18.
Het aardige van deze jubileum-Geus is dat er twee artikelen in staan die zijn overgenomen uit de jubileumuitgave van 25 jaar eerder. Zo krijgen we een aardig doorkijkje terug in de tijd.

Méér over de geschiedenis
Mijn plan is om, met deze jubileum-Geus van het 75-jarig bestaan als begin, een reeks artikeltjes te maken over de geschiedenis van onze vereniging. Deze komen allemaal op de site. Er is al iemand bezig met een plan om alle wedstrijden die ooit zijn gehouden op een rijtje te zetten.
En zo zijn er meer onderwerpen te verzinnen. Ik zou wel meer willen weten over al die feesten, toneelvoorstellingen en dansfestijnen. Maar ook over de geschiedenis van het Amsterdam-Rijnkanaal (vroeger het Merwedekanaal) en het haventje aan de Diemerzeedijk, over Vinkeveen en de ontwikkelingen in Durgerdam. En natuurlijk over de boten en de mensen die daar bij horen. Wie over deze onderwerpen wat heeft liggen, foto’s, oude uitnodigingen of andere teksten (zoals de jubileumuitgave bij het 50-jarig bestaan), of wie mooie herinneringen opgeschreven wil zien, kan met mij contact opnemen.

Pieta van het Veld
(Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)